Boek
Nederlands

Meisje ontmoet jongen : de mythe van Iphis

Ali Smith (auteur), Hien Montijn (vertaler)
Twee Schotse zussen, die in eerste instantie zeer verschillend in het leven en in de samenleving staan, komen nader tot elkaar.
Titel
Meisje ontmoet jongen : de mythe van Iphis / Ali Smith ; vertaald uit het Engels door Hi-en Montijn
Auteur
Ali Smith
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Girl meets boy
Editie
Herziene Nederlandse vertaling
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2023 | Andere uitgaven
160 p.
ISBN
9789083335803 (paperback)

Besprekingen

Het verhaal van de ontluikende liefde tussen twee jonge vrouwen, Anthea en Robin, wordt verteld vanuit de gezichtspunten van hen beiden en van Anthea’s zuster Imogen. Omdat beiden vinden dat ze met hun uiterlijk ook een erg knappe jongen hadden kunnen zijn, trekken ze de parallel met de mythe van Iphnis, zoals beschreven door Ovidius. Dit meisje werd opgevoed als jongen omdat haar vader geen dochter wilde, en ze werd verliefd op een ander meisje: Ianthe. Iphnis werd radeloos toen ze op punt stond van trouwen: op haar gebed veranderde de godin haar in een jongen. Anthea en Robin anno de 21e eeuw veranderen geen van beiden in een jongen, maar zij vestigen op een heel speciale manier de aandacht op de nog steeds bestaande ongelijkheid van vrouwen ten opzichte van mannen. Dit doen ze onder de pseudoniemen van Iphnis en Ianthe. Intussen vindt Imogen de liefde bij collega Paul en met hun vieren besluiten ze drastisch hun levens te veranderen. Ali Smith heeft een vrolijk, prettig en goed lee…Lees verder

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Jo…Lees verder op Wikipedia