Boek
Nederlands

De vergeten voettocht van Vincent van Gogh

Lander Deweer (auteur)
+1
De vergeten voettocht van Vincent van Gogh
×
De vergeten voettocht van Vincent van Gogh De vergeten voettocht van Vincent van Gogh

De vergeten voettocht van Vincent van Gogh

Persoonlijk verslag van een Belgische journalist over de speurtocht naar het verhaal van een vergeten mentor van de schilder Vincent van Gogh (1853-1890) in het dorp Korsele. Met foto’s en illustraties.
Titel
De vergeten voettocht van Vincent van Gogh
Auteur
Lander Deweer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
198 p. : ill.
ISBN
9789045048215 (paperback)

Besprekingen

De vergeten voettocht van Vincent van Gogh

*****

Korsele is een buurtschap in de Vlaamse Ardennen. Een straat met enkele huizen, meer niet. Lander Deweer komt uit een naburig dorp. Het gehucht prikkelt de verbeelding van de journalist. Het is anders in de Geuzenhoek, zoals Korsele ook wordt genoemd. Daar wonen de laatste protestanten van Vlaanderen. Twintig, dertig gelovigen. Een hervormd eiland in een katholieke zee.

In de zomer van 1879 kregen de geuzen bezoek. Een rossige, ongewassen, wat voddige man stond voor de deur van dominee Abraham van der Waeyen Pieterszen. Hij had niets bij zich, behalve een map die hij tegen zich aan drukte. Het was de 26-jarige Vincent van Gogh, die vanuit de Borinage in drie dagen naar Korsele was gelopen. Als evangelist was hij mislukt in de Belgische mijnstreek en hij zocht steun bij de schilderende predikant Pieterszen. Van Gogh opende zijn map en liet de voorganger zijn schetsen zien. In 'De vergeten voettocht van Vincent van Gogh' wandelt Deweer met hem mee. Het is een mooi…Lees verder

Biografische vertelling over enkele dagen uit het leven van Vincent van Gogh. De auteur vertelt over de dagen waarin de schilder in 1879 in Korsele ronddoolde, en toen mogelijkerwijs door een ontmoeting met een schilderende dominee besloot kunstenaar te worden. De auteur onderneemt dezelfde wandeltocht en raakt meer en meer gefascineerd door dit puzzelstukje uit het leven van Van Gogh, net als door het merkwaardige dorp waar de dominee begraven ligt. Zo poogt hij de vriendschap tussen de jonge Van Gogh en zijn vergeten mentor opnieuw tot leven te brengen. Prettig, beeldend en verhalend geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Met enkele zwart-witte potloodschetsen, foto’s en een kaart.Lander Deweer (1985) is een Belgische auteur en journalist. Hij schrijft onder meer voor De Morgen en Knack.