Boek
Nederlands

De dood van een soldaat verteld door zijn zus

Olesja Khromeychuk (auteur), Lisa Weeda (inleider), Wybrand Scheffer (vertaler)
Persoonlijk verslag van een Oekraïense historica over het overlijden van haar broer aan het front in de Donbas in 2017, met reflecties op thema’s als oorlog, verdriet en identiteit.
Extra onderwerp
Autobiografische literatuur
Titel
De dood van een soldaat verteld door zijn zus
Auteur
Olesja Khromeychuk
Inleider
Lisa Weeda
Vertaler
Wybrand Scheffer Esther Ottens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The death of a soldier told by his sister
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
190 p.
ISBN
9789045049243 (paperback)

Besprekingen

Intiem inkijkje in rouwen in oorlogstijd.

Het is doorgaans niet gemakkelijk via boeken dicht bij de persoonlijke realiteit van de oorlog in Oekraïne te komen. In boekwinkels vind je vooral werk van westerse auteurs vol geopolitieke of historische duiding. Boeken uit Oekraïne zelf zijn er nog weinig - veel schrijvers ondervinden in oorlogstijd een writer's block - of vergen flink wat achtergrondkennis van de Nederlandse lezer.

De dood van een soldaat verteld door zijn zus is een zeldzame uitzondering. De van oorsprong Oekraïense Olesya Khromeychuk doceerde geschiedenis aan Cambridge toen ze in 2017 haar broer Volodya verloor. Hij stierf aan het front in de Donbas door granaatscherven. In het boek probeert de schrijfster in het reine te komen met de oorlog en met haar verlies: als immigrant, als historicus, als dochter en als zus.

In korte hoofdstukken gevuld met herinneringen, anekdotes en overpeinzingen geeft ze de lezer toegang tot haar rouwproces. De voorbeelden die ze kiest zijn klein e…Lees verder

Een persoonlijk verhaal over een van vele doden in de oorlog in Oekraïne. In 2017 sneuvelt de broer van Olesya Khromeychuk aan het front in de Donbas. Zijzelf woont dan al jaren in Londen. In dit boek probeert Olesya het verlies een plek te geven en tracht ze ook de huidige Russische invasie in Oekraïne te verwerken: als immigrant die ver van de frontlinie woont, als historica van de oorlog, en als vrouw, burger en zus. Ze onderzoekt haar eigen gevoelens en pijn en reflecteert op thema’s als oorlog, verdriet en identiteit. Intiem, persoonlijk en intelligent geschreven. Voor een brede tot geoefende lezersgroep. Olesya Khromeychuk (1983) is een Oekraïense schrijver en historicus. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van Oost-Europa, in het bijzonder die van Oekraïne.