Boek
Nederlands

De vrouw als zondebok : over heksen, brandstapels en onteigening

Silvia Federici (auteur)
+1
De vrouw als zondebok : over heksen, brandstapels en onteigening
×
De vrouw als zondebok : over heksen, brandstapels en onteigening De vrouw als zondebok : over heksen, brandstapels en onteigening

De vrouw als zondebok : over heksen, brandstapels en onteigening

Beschouwing op de onderdrukking van vrouwen, met name de heksenjachten, in de context van het kapitalisme.
Titel
De vrouw als zondebok : over heksen, brandstapels en onteigening
Auteur
Silvia Federici
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Witches, witch-hunting and women
Uitgever
Berchem: EPO, 2022
151 p.
ISBN
9789462673489 (paperback)

Besprekingen

‘De vrouw als zondebok’ is een beschouwing op de onderdrukking van vrouwen, met speciale aandacht voor de heksenvervolgingen van de zestiende en zeventiende eeuw. Silvia Federici verklaart de heksenjachten door de lens van het kapitalisme: vrouwen waren nodig als onderdanige werkkrachten. Daarnaast werd grond geprivatiseerd en moest het kapitalisme verdedigd worden tegen een nieuwe klasse dieven. Ook werd de seksualiteit en handelsbekwaamheid van vrouwen aan banden gelegd. Federici trekt een lijn door naar de huidige maatschappij, waar zij een nieuwe heksenjacht observeert, ook weer gedreven door sociaaleconomische krachten. Informatief en betogend geschreven. 'De vrouw als zondebok' zal met name een geoefend lezerspubliek aanspreken. Silvia Federici (Parma, 1942) is schrijver, academisch docent, filosoof en activist. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Over Silvia Federici

CC BY-SA 3.0 es - Foto van/door Marta Jara (eldiario.es)

Silvia Federici (Parma, 1942) is een Italiaans-Amerikaanse academica en activist binnen de radicaal autonoom feministische marxistische traditie. Ze is een professor emerita en Teaching Fellow aan de Hofstra-universiteit, waar ze lesgaf in de sociale wetenschappen. Ze doceerde ook voor een langere periode in Nigeria.

Biografie

Federici groeide op in Italië, en verhuisde in 1967 naar de Verenigde Staten om haar PhD in filosofie aan de University at Buffalo te behalen. Ze gaf les aan de University of Port Harcourt in Nigeria, en was universitair hoofddocent, en later professor in Politieke Filosofie en Internationale Studies aan het New College of Hofstra University.

Ze is de mede-oprichter van het International Feminist Collective, een marxistisch-feministisch collectief waarmee ze sinds 1972 de Wages for Housework campagne organiseert. In 1975 publiceerde ze Wages Against Housework, deze publicatie wordt gezien al…Lees verder op Wikipedia