Lid worden

Als lid gaat er een wereld aan boeken, strips, cd’s, dvd’s en luisterboeken voor je open. Je kan dan gratis internetten en gebruikmaken van alle bibliotheekdiensten. En dat niet alleen: als lid krijg je een voordeeltarief wanneer je een lezing of workshop wil bijwonen.

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek. Inschrijven en lenen gebeurt met de elektronische identiteitskaart (e-ID of Kids-ID).
Wie geen elektronische identiteitskaart heeft, krijgt een lenerskaart. Inschrijven kan aan de infobalie (Lobby) van de bibliotheek tijdens de openingsuren. Het lidmaatschap is persoonlijk.

Lidgeld:

  • < 18 jaar: gratis
  • > 18 jaar: € 5 per jaar

Bij inschrijving krijg je een brochure met alle afspraken. Op verzoek ontvang je de volledige versie van het bibliotheekreglement. Jouw inschrijving houdt je akkoord met dit reglement in. Lees hier ook de privacyverklaring na.

Als lid van de Blankenbergse bibliotheek kan je ook terecht in de bibliotheek van Zuienkerke.


Automatische verwittiging bij einde lidmaatschap

Loopt jouw lidmaatschap ten einde? Dan word je automatisch verwittigd per e-mail op de eerste dag van de maand waarin jouw lidmaatschap vervalt.

Kom even langs aan de infobalie om je abonnement met een jaar te verlengen. Vervolgens kan je jouw lidgeld aan de betaalautomaat afrekenen. Zo kan je blijven gebruikmaken van ons aanbod en kan je ook online blijven verlengen en reserveren via Mijn Bibliotheek.

 

Lenen

Uitleeninfo

Tabel materialen


Kosten

Materialen ontlenen is gratis.
Om e-boeken te lezen moet je wel een e-reader van de bibliotheek ontlenen (dat kost € 1 per uitleenbeurt).

Inleveren 24/24 uur

Er is een inleverschuif (links van de inkompoort) die je toelaat om buiten de openingsuren de ontleende bibliotheekmaterialen terug te bezorgen. Het inleveren van materialen gebeurt op eigen verantwoordelijkheid. Op de eerstvolgende openingsdag worden de ingeleverde materialen opnieuw ingenomen.

Telaatgeld

Breng je de ontleende materialen te laat terug? Dan betaal je een boete van € 0,20 per stuk per openingsdag. Wie geen e-mailadres heeft opgegeven bij inschrijving, sturen we een maningsbericht per brief en hiervoor betaal je een administratiekost van € 1,00.

Opgelet!
Vermijd telaatgeld met onze 'nooit meer te laat service’. Geef je e-mailadres op en wij attenderen je er vóór het verstrijken van de uitleentermijn op dat je de ontleende materialen moet verlengen of inleveren. Deze service is gratis.

Lenen uit een bibliotheek waar je geen lid van bent (IBL)

Als wat je zoekt niet in de collectie van bibliotheek Blankenberge zit, maar wel in de collectie van een andere openbare bibliotheek, dan maakt onze catalogus jou daarop attent. Je krijgt een link naar de Vlaamse catalogus te zien en kan daar dan gemakkelijk gaan zoeken naar bibliotheken die wel hebben wat jij zoekt. Als er zo'n bibliotheek is, dan krijg je daar de knop "Laat een exemplaar brengen" te zien. Als je daarop klikt, laat die bibliotheek een exemplaar overkomen naar bibliotheek Blankenberge. Je kan jouw aanvraag opvolgen via jouw Mijn Bibliotheekaccount. Je wordt ook op de hoogte gebracht zodra het exemplaar voor jou klaar ligt. Deze service heet 'IBL' of 'Interbibliothecair Leenverkeer'.

Kosten

Aan deze dienst is een kost verbonden van € 3,00.

 

Verlengen

De uitleentermijn van ontleende materialen (uitgezonderd e-boeken) kan verlengd worden. Verlengen voegt 4 weken toe aan de leentermijn.
De maximale uitleentermijn van een (luister)boek, een strip, een tijdschrift, een cd of een dvd is 8 weken (56 dagen).
Voor een taalcursus is dat 18 weken (126 dagen).

Verlengen kan via Mijn Bibliotheek worden gedaan. Dat is uiteraard ook mogelijk in de bibliotheek, aan de zelfuitleenbalie.

Let op

Je kan slechts één keer verlengen.
Verlengen is niet mogelijk als het door jou ontleende materiaal door een andere gebruiker gereserveerd is.

E-readers en e-boeken kunnen niet verlengd worden.

Kosten

Verlengen is gratis.

 

Reserveren

Je kan zowel aanwezige als uitgeleende materialen reserveren. 

Afhandeling

Reserveren is mogelijk aan de infobalie in de bib of van thuis uit via de reserveerknop in de catalogus.

Je krijgt een bericht zodra het materiaal voor jou aan de kant staat. Vanaf het bericht heb je zeven dagen de tijd om het materiaal te komen ophalen. Ook als je de reservering niet tijdig komt afhalen, zal je de reservatiekost moeten betalen.

Kosten

Reserveren kost je 1 euro per item.

 ​​​​​